Засмажена на… щиті?!
Уперше щось схоже на піцу з’явилося ще 6 тисяч років тому в стародавніх єгиптян, які винайшли дріжджі й кисле тісто, а воїни Персії у військових походах прямо на своїх щитах, поклавши їх на вогнище, готували коржі з додаванням сиру та фініків. А вчені на розкопках у скандинавських країнах виявили сковороди, на яких вікінги готували прісні коржі з м’ясом, куркою або овочами.
І їжа, і тарілка
А піцу, схожу на ту, яку ми знаємо, почали готувати в Стародавній Греції. На тісто викладали овочі, зелень і сир і, поливши оливковою олією, запихали в піч. У середньовічній Італії піца спочатку була традиційною стравою бідного люду, коржі одразу слугували й тарілками. Їх випікали піцайоло – спеціально навчені майстри випічки піци – і продавали прямо на площах і вулицях міст і сіл. Навіть саме слово pizza схоже з piazza (площа) і piatto (тарілка).
Більше дізнайся:
Йдемо на піцу? // Куля. – 2020. – №1. – С. 12.
Залишити коментар