Feeds:
Записи
Коментарі

Posts Tagged ‘Африка’

           А чи знаєте Ви?
Геренук (жирафова газель) – тварина родини справжніх антилоп. Мешкає в Африці. Довжина тіла – близько 1 м, вага – від 30 до 50 кг. Забарвлення червонувато-коричневе, з боків світліше; нижня частина відділяється. У тварини довгі шия і ноги, шорсткий язик і не чутливі губи – щоб обхоплювати колючі гілки. У самців – короткі товсті роги свєрідної форми. Ця тварина майже не п’є. Харчується листям, що росте на великій висоті. Щоб туди дотягнутися, геренук стає на задні ноги. Головні вороги – леви, гієни, гепарди та леопарди.
Більше дізнайся:
Мірошниченко С. А. Ілюстрований атлас живої природи : понад 600 фото / С. А. Мірошниченко ; пер. з рос. Ю. В. Жиронкіної ; іл. Д. С. Турбаніст ; дизайн обкл. А. Н. Недял. – Київ : Кристал бук, 2018. – 159 c. : іл.

 

Advertisements

Read Full Post »

Слон – найбільша наземна тварина. Важить 5-10 тисяч кілограмів, а хобот – до 135 кілограмів! Він не хижак, а вегетаріанець, але вважається найнебезпечнішим звіром у місцях свого проживання. Вони мешкають в Африці й Азії. Африканські слони істотно відрізняються від азіатських родичів.
Африканські слони крупніші за азіатських, вага самця досягає 7 тонн, довжина 7,5 метрів, а зріст 3,5 метра. На їхньому тілі менше вовни. Бивні є як у самців, так і у самок. У азіатських слонів бивні мають тільки самці. Вага самця 5,4 тонни, зріст 3,5 метра. Тривалість життя слонів становить 60-70 років, у неволі до 80 років. Усі слони занесені до Червоної книги.
У найбільшої тварини дуже незвичайний ніс-хобот. Насправді хобот – це зрощений ніс і губа. Слон може набрати в хобот 10 літрів води для пиття або купання. Так само слони набирають хоботом пил і роблять собі пиловий душ. Коли слон лежить у воді, він виставляє хобот вгору, щоб дихати. Вони чудово плавають і можуть пересуватися по дну водойми. Слони користуються гнучким хоботом, щоб брати і переносити різні предмети, обривати листя.
У слонів поганий зір, вони бачать на відстані до 20 метрів, зате добре чують і тонко вловлюють запахи. У кожного слона малюнок на поверхні вух відрізняється від інших.
Більше дізнайся:
Ілюстрована енциклопедія тварин / уклад. О.Шаповалова; худож. М.Коршунова та ін. – Х. : Торнадо: Пегас, 2002. – 111 с. : іл.
Я пізнаю світ : Дит. енцикл. : Тварини / авт.-упоряд. П.Ляхов; худож. О.Кардашук, О.Дєдова. – К. : Школа, 2002. – 510 с. : іл.
Тріус, Е. Лікарі у світі тварин / Е.Тріус ; худож. Х. А. Бласко ; з ісп. пер. О. Забара ; наук. ред. О. Ільченко. – Харків : Читаріум, 2017. – [32] c. : іл.
Слон // Крилаті. – 2017. – №3. – С.12-13.

 

Read Full Post »

Умови життя в пустелі суворі, тож не кожна тварина здатна до них пристосуватися. Дивовижні істоти, що комфортно почуваються серед розпеченого піску, – це верблюди. Нині вони мешкають в Африці та Азії. А от близько 10 000 років тому жили в Європі разом із мамонтами, великорогими оленями та шерстистими носорогами.
Ця тварина була приручена людиною близько 6 тис. р. тому. В деяких країнах Азії і північної Африки верблюдів почали використовувати раніше, ніж коней. Там вони служили навіть у військах. Близько 2 тис. р. до н.е. вершники на верблюдах були грізною силою правителів тих 

(більше…)

Read Full Post »

Ховрахобілки мешкають у південній Африці, на південь від ріки Оранжевої, а також у кам’янистих місцях пустелі Карру. Довжина їхнього тіла й довжина хвоста приблизно однакові – 20-30 см. Живуть ці тварини в неглибоких нірках, які мають декілька виходів і переходів. Зовні ховрахобілки дуже схожі на звичайних білок, але, оскільки вони живуть у норах, їх ще називають земляними. Це дуже цікаві до всього тварини, які, побачивши людину, обов’язково перебіжать їй дорогу. Саме тому з багатьох африканських мов назва ховрахобілки перекладається як «той, хто перебігає дорогу».
Коли ховрахобілка б’ється з ворогом або захищає свою територію, її хвіст розпушується.
Більше дізнайся:
Дивовижний світ живої природи : попул. дит. енцикл. – Х. : Сінтекс, 2004. – 95 с. : ілюстр.

Read Full Post »

Гора Кіліманджаро – найвища гора в Африці. Знаходиться вона на півночі Танзанії, на кордоні з Кенією. На горі є три згаслі вулкани – Шира (найстаріша вершина), Мавензі та Кібо (наймолодша вершина).
На горі Кіліманджаро є кілька кліматичних зон. Біля підніжжя живуть люди чага. (більше…)

Read Full Post »

Вітаю, друже!
Пригадуючи наших пернатих, що мають цікаву зовнішність і яких ні з ким не сплутаєш, одразу уявиш одуда. Одуд – без сумніву один з найкрасивіших та найоригінальніших наших птахів. Своє ім’я цей птах отримав за незвичайний спів, що лунає як УД-УД-УД. Хоча може горлати й УМ-УМ-УМ, а недавно склав нову пісню – УП-УП-УП. Частенько одудів можна побачити у степу чи на полі. (більше…)

Read Full Post »

«Велика п’ятірка» – так називають великих, могутніх, найнебезпечніших тварин Африки.
Це слон, носоріг, лев, буйвол та леопард. У XIX -XX століттях під час великих сафарі, найбільшою славою для мисливців було здобути саме ці трофеї.
слон 1Африканський слон – найбільша наземна тварина. Висота його сягає до 4 м, а вага понад 11т.слон 2
Білий носоріг – найбільший після слона велетень Африки. Довжина тіла до 4м, а вага до 3000 кг.
слон 3Цар звірів лев та леопард – неперевершені мисливці. За раз вони з’їдають до 18 кг м’яса.
Леопард – третя за розміром дика кішка після тигра іслон 4 лева. Леопард навіть більш підступний та кровожерливий, ніж лев. Якщо леви полюють лише тоді, коли голодні, то хижі леопарди, ховаючись у засідках нападають завжди, коли бачать здобич.
слон 5Чорний африканський буйвол – могутній бик, що сягає вагою до 1200 кг. З усієї «великої п’ятірки» його вважають найбільш небезпечним. Розгніваного буйвола зупинити майже неможливо. У страшній люті він топче і трощить усе на своєму шляху. Вступає у бій із левами, яких гострими розлогими рогами може підкинути в повітря.

Більше дізнайся:
Велика п’ятірка // Яблунька. – 2014. – №3. – С. 24.
Тварини і рослини світу : Енцикл. / Уклад. О.Волосевич; Мал. О.Шингур. – Львів : Аверс, 2002. – 175 с. : ілюстр.

Read Full Post »

Older Posts »