Feeds:
Записи
Коментарі

Posts Tagged ‘тварини’

                      Привіт, друзі!
• Чи знаєте ви: щорічно кролики Австралії з’їдають стільки трави, якої б вистачило, щоб прогодувати 25 млн. овець і 4-5 млн. корів.
• В Австралії водяться дощові черв’яки, довжина яких – 3 – 4 метри.
• Найбільш отруйних наземних змій можна зустріти в Австралії. Отрути однієї тигрової змії досить, щоб убити 400 чоловік. (більше…)

Read Full Post »

• У багатьох країнах Південної Америки утримують вдома удавів. У ці будинки ніколи не заповзають отруйні змії і не заходять хижі звірі. Навченим удавам навіть довіряють доглядати дітей.
• Найменша на землі ящірка лепазома живе у Центральній Америці. Її довжина 5 см, а вага менше 5 грамів.
• У Південній Америці живуть олені – крихітки – пуду, зріст яких не більше 35 см.
• У Південній Америці живуть найбільш довгоногі та великовухі вовки – гривасті. Щоб відкопати невелике звірятко, вони риють землю не передніми лапами, а зубами.


Більше дізнайся:
Ілюстрована енциклопедія тварин / уклад. О.Шаповалова; худож. М.Коршунова та ін. – Х. : Торнадо: Пегас, 2002. – 111 с. : ілюстр.

 

Read Full Post »


Привіт, друзі!

%d0%ba%d0%be%d0%b7%d0%b5%d0%bb2Гвинторогий козел – найбільший у світі представник гірських козлів. Його зріст у плечах сягає 110 см, а вага – понад 100 кг. Водяться вони на заході Гімалаїв та у Північному Афганістані. Ці тварини уславилися своїми %d0%ba%d0%be%d0%b7%d0%b5%d0%bb3закрученими рогами, які дуже схожі на звивистих змій. Насправді, змії – улюблені ласощі гвинторогих козлів. (більше…)

Read Full Post »

%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd2Україна. З 4 листопада 2016 року заборонено використовувати тварин для фотографування з людьми. Тож тепер, якщо до вас підійдуть і запросять сфотографуватися з мавпочкою, знайте – це не законно!%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%8c%d1%84%d1%96%d0%bd
Індія. Це перша країна, яка визнала права дельфінів як особистостей. Тепер їх називають «особистостями, але не людьми».
(більше…)

Read Full Post »

найменші 1Усім відомо, що найменшою пташкою є колібрі – бджола. Її довжина – 5,7 см, а вага – 2 г. Гнізда пташок також надзвичайно мініатюрні: діаметр – до 2 см, а глибина – до 3,10 см. У ньому можуть поміститись яйця, менші за кавові зернятка.найменші 2
Найменша мавпа, пігмейська мармозетка, має зріст від 11 до 15 см, а довжина хвоста вдвічі більша – до 17 -22 см. Маса тіла – 120 г, а новонароджене дитинча важить усього 15 г.
найменші  4Найменшою породою собак є чихуахуа. Висота тварини у холці – 15 – 23 см, вага – від 1 до 5 кг.найменші 5
Найменша у світі конячка – Тамбеліна. Вона важить усього 27 кг. Висота цього карликового коня – 43 см.
найменші 8Найменша жаба у світі – бразильська золота. Довжина дорослої особини – до 9,8 мм.

Більше дізнайся:
Пізнавальна сторіночка // Колобочок. – 2016. – №6. – С. 6

Read Full Post »

«Велика п’ятірка» – так називають великих, могутніх, найнебезпечніших тварин Африки.
Це слон, носоріг, лев, буйвол та леопард. У XIX -XX століттях під час великих сафарі, найбільшою славою для мисливців було здобути саме ці трофеї.
слон 1Африканський слон – найбільша наземна тварина. Висота його сягає до 4 м, а вага понад 11т.слон 2
Білий носоріг – найбільший після слона велетень Африки. Довжина тіла до 4м, а вага до 3000 кг.
слон 3Цар звірів лев та леопард – неперевершені мисливці. За раз вони з’їдають до 18 кг м’яса.
Леопард – третя за розміром дика кішка після тигра іслон 4 лева. Леопард навіть більш підступний та кровожерливий, ніж лев. Якщо леви полюють лише тоді, коли голодні, то хижі леопарди, ховаючись у засідках нападають завжди, коли бачать здобич.
слон 5Чорний африканський буйвол – могутній бик, що сягає вагою до 1200 кг. З усієї «великої п’ятірки» його вважають найбільш небезпечним. Розгніваного буйвола зупинити майже неможливо. У страшній люті він топче і трощить усе на своєму шляху. Вступає у бій із левами, яких гострими розлогими рогами може підкинути в повітря.

Більше дізнайся:
Велика п’ятірка // Яблунька. – 2014. – №3. – С. 24.
Тварини і рослини світу : Енцикл. / Уклад. О.Волосевич; Мал. О.Шингур. – Львів : Аверс, 2002. – 175 с. : ілюстр.

Read Full Post »

мангуст 2 Мангусти – це дрібні хижі тварини, які належать до родини Віверових. Довжина тіла звірків становить 23- 64 см, довжина хвоста – 23-51 см, маса тіла – 0,5 -3,2 кг.мангуст 4
Тулуб у мангуста подовжений, кінцівки короткі п’ятипалі. Хвіст довгий, вкритий довшими волосками, ніж тулуб. У мангуста хороший нюх, а ось слух трохи гірший. У роті у звірка є гострі зубки, які є грізною зброєю цього хижака.
Мангусти живуть в Африці та Азії, воліють селитися в пустелях, тропічних лісах та поблизу водойм. Тваринки харчуються дрібними хребетними, комахами, а також ракоподібними та іншими безхребетними.
мангуст 5Добре відоме вміння мангустів убивати отруйних змій. Мангусти проробляють це, покладаючись винятково на швидкість і спритність, позаяк у них немає імунітету до зміїної отрути. Мангуст дуже швидкий у конфлікті зі змією, він може ухилитися від змії імангуст 3 легко врятувати себе від її ударів. Він використовує кілька трюків, а потім, коли змія втомлюється, її атакує і ловить ззаду за шию. Звірятко ламає хребет змії і з’їдає її голову та ікла. Проте буває й так, що ікло змії пробиває стінки кровоносних судин мангуста , отрута просочується в кров і тварина помирає.
Більше дізнайся:
Уолтерс, М. Незвичайна енциклопедія тварин / М. Уолтерс, Д, Джинні ; Оформ. С.Грант і Л.Френч. – К. : Махаон-Україна, 2000. – 255 с. : ілюстр..
Хижаки : найцікавіші факти / дизайн обкл. Т. С. Пархоменко. – Харків : Віват, 2016. – 23 c. : ілюстр.

 

Read Full Post »

Older Posts »